Macskáknál is használható a Foresto nyakörv

Mit kell tudni, ha macskának szeretnénk Foresto nyakörvet?

Sokan nem is tudják, hogy a Foresto nyakörvet nem csak kutyák viselhetik. Persze eleve kutyákkal van reklámozva, a legtöbb csomagoláson is csak kutya látható. Ennek nagyon egyszerű oka van egyébként, a nyakörv ugyanis több méretben kapható, ami azt jelenti, hogy ebből csak a legkisebb, ami macskákra is való, ez viszont ugyanúgy megfelelő kisebb testű kutyák számára is. Most azonban nézzük meg, hogy mi a helyzet, hogyha macskáknak szeretnénk adni a Foresto nyakörvet, milyen fontos tudnivalóink vannak, van-e bármi különbség macskák és kutyák között, hogyha a hordásról van szó. 

foresto-nyakörv_pic2

Mikor érdemes adni macskáknak a Foresto nyakörvet? 

Erre könnyen választ kaphatunk, hogyha megnézzük a termékleírást, ugyanis ott kifejezetten kitérnek a legkisebb méretnél a macskákra. Náluk a bolhásság kezelésére ajánlott, ami persze a kutyákra is igaz. A hatóanyag 7-8 hónapon át tart, tehát ebben sem érheti az embert meglepetés. Bolhák esetében a Foresto nyakörv egyből hat, és teljesen megöli azokat, nem csak távol tartja őket a háziállatunktól. Ebből a szempontból mindenképpen előnyösebb, mint sok másik termék, úgyhogy érdemes lehet ezt választani, hogyha nem szeretnénk bolhákat tudni a környezetünkben. Egyébként a macskák bolhái sokkal kevésbé élnek meg az emberen, mint a kutyáké, azonban egy-két csípésre alkalmasak még így is, amit jobb elkerülni. A Foresto nyakörv előnyére szól, hogy nem csak az éppen élő bolhákat írtja ki, hanem megakadályozza a bolhalárvák fejlődését is a macska környezetében egész 10 héten keresztül (tehát két és fél hónapig), amely időszakot érdemes úgy igazítani, hogy a bolhák legnagyobb terjedésével egy időbe essen körülbelül. Viszont szintén érdemes lehet még azt is megemlíteni, hogy a kezelés hatékony még a bolhák okozta allergiás reakció esetén is, így hogyha ilyet tapasztalunk, akkor is használható a Foresto nyakörv, sőt ajánlott is. 

A macskák esetében még persze alkalmas a nyakörv a kullancsok kezelésére is. A macskák kis állatok lévén sokszor járnak nagyobb aljnövényzetben magukhoz képest, úgyhogy mindenképpen szükségük van a kullancs elleni védekezésre. Illetve azt is meg kell említenünk, hogy kifejezetten szeretnek csavarogni, úgyhogy duplán igaz a korábbi kijelentés. 

Ebben a tekintetben a Foresto nyakörv rendelkezik ölő hatással, tehát a környezetben elpusztítja egy idő után a kullancsokat, azonban táplálkozás ellenes hatással is rendelkezik, úgyhogy ha meg is csípik az állatot ezek a kellemetlen lények, nagy valószínűséggel nem fognak belőle táplálkozni. A legjobb, hogy nem csak bizonyos fejlettségi formák ellen hatásos. Mint tudjuk, a kullancsok több különböző alakot vesznek fel a fejlődésük során, így sok szer csak bizonyos fejlődési szakaszok ellen hatásos. Ellenben a Foresto termékkel, amely egyaránt hatékony védekezést biztosít a lárva és nimfaállapot, illetve a teljesen kifejlett lények ellen is. 

Fontos tudni, hogy a hatékonysága a Foresto nyakörvnek csak 48 órán belül kezdődik el, úgyhogy ne számítsunk rá, hogyha éppen van az állatban kullancs, az rögtön meghal, ezeket még el kell távolítanunk, mielőtt a nyakörv hatni kezdhetne, a későbbiekben azonban nem jellemző csípés előfordulása. 

Kutya és macska összehasonlítása a Foresto nyakörv esetében

Hogyha a bolhák és kullancsok szempontjából hasonlítjuk össze a Foresto nyakörvet kutyák és macskák esetében, gyakorlatilag nem találunk különbséget a két faj között. Mindkettőnél alkalmas az összes kullancs fejlődési szakasza ellen, és a bolhákat szinte órák alatt eltávolítja probléma esetén, de a megjelenésüket is megelőzi. 

A hatékonyság tekintetében a kutyáknál még extra védelmet jelent a nyakörv a szőrtetvesség ellen, ez a betegség azonban a macskákra inkább nem jellemző, úgyhogy emiatt nem is jelent „kevesebb” védelmet a macskák részére. 

A különbség a két állat között, hogy míg a kutyakölykök már héthetes korban viselhetik a védelmet nyújtó nyakörvet, addig a macskáknál várni kell tízhetes korig, ami első évben kellemetlen lehet a tavaszi születésű állatoknál. Esetleg találhatunk addig valamilyen alternatív megoldást, azonban a legtöbb termék kölykökön sajnos nem alkalmazható. De addig is ki tudjuk őket tetű-fésűvel szedni egy alapos fürdetés kíséretében az állatból. 

foresto-nyakörv_pic3

Akkora mekkora is ez a Foresto nyakörv?

Hogyha ez a nyakörv macskákra jó, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mégis mekkora ez a Foresto nyakörv, meddig adhatjuk kutyáknak. Macskák közül természetesen nagyobbak nincsenek, akikre már egy másik kategória vásárlása lenne szükséges, számukra a 38cm-es átmérő mindenképpen jó lesz, míg a kutyáknál a 8kg-ot szokták vízválasztóként felhozni, a nyolc kilós vagy annál kisebb testűeknek megfelelő, nagyobbaknak már 70cm-eres változatot érdemes venni. Persze a nyakörv nem fog tökéletesen passzolni minden állatra, a felesleget le tudjuk vágni. Hogyha az állat még növésben van, akkor persze megoldást jelent a biztonsági pánt, a kilógó részt felfogja, így az állatot az nem fogja zavarni, és folyamatosan állíthatunk a szélességen. 

Share this Post