A legcélszerűbb hűtőszekrény kiválasztása

Hűtőszekrény vásárlása

Ma már nincs olyan otthon, amelyben ne lenne hűtőszekrény, vagy röviden szólva, hűtő Természetesnek vesszük annak meglétét, illetve használatát a midennapjainkban. Már-már elképzelhetetlen az, milyen lenne az élet nélküle. A hűtőszekrényeknek hála, nem romlik meg a melegben az étel sem és mindig van lehetőségünk fagyit is enni az otthonunkban is, vagy pedig hidegen tartani a kedvenc italainkat, melyekkel az érkező vendégeket is megkínálhatjuk egy kellemes, közösen töltött vacsora alkalmával.
Így nem meglepő, hogy sokak szerint a hűtőszekrény az emberiség története során az egyik legjelentősebb találmány, hiszen rengeteg dologra alkalmas és megkönnyíti ezzel az emberek életét a háztartásban. 

Amikor hűtőszekrényt vásárolunk, rengeteg lehetőség körül választhatunk a régebbi típusúaktól kezdve a legújabb hűtőszekrényekig. Manapság egyre modernebb lehetőségek állnak a hűtőszekrény vásárlók előtt, hiszen egyre lelkesebben választanak okos háztartási termékeket az emberek, de más szempontokból is meg lehet vizsgálni a hűtőket, hogy megtalálja az ember a számára legideálisabb hűtőt.

hűtőszekrény_pic1

Felülfagyasztós hűtőszekrény

Ezek a hűtők valamivel olcsóbbak, mint az alulfagyasztósak, viszont ez nem feltétlenül jelent előnyt, hiszen a felülfagyasztós kialakítás kényelmetlenebb. Így folyton hajolgatnunk kell például a legalsó polcon tárolt dolgokért.

Alulfagyasztós hűtőszekrény

Ezeknek a készülékeknek az előnye, hogy minden hűtőben tárolt élelmiszert, italt könnyedén megtalálunk és elérünk. A fagyasztót általában úgyis kevesebbet használjuk, így nem okoz problémát, ha az alul pozícionálódik.

Energiabesorolás és a hűtőszekrény

Az egyik kardinális kérdés, ami felmerül hűtővásárláskor, az energiabesorolás szóval fémjelezhető. Amennyiben most vagy jövőre vágsz bele a hűtővásárlásba, semmiképpen se hagyd figyelmen kívül, hogy 2021-től megváltozik a háztartási nagygépek, így a hűtők energiabesorolási jelzése is. A megújuló jelölőrendszer egyszerűbb működési elven alapul, és következő év március 1-je után már csak az új címkék jelennek meg a készülékeken. A legfontosabb információk, amiket tudnod kell: a legmagasabb kategória az „A” lesz (pluszjel nélkül), a legalacsonyabb a „G”, amiről tudni kell, hogy hamarosan a gyártóknak ezt a típust már előállítani sem szabad, és a kategóriát csak a jelenleg forgalomban lévő legkevésbé energiatakarékos termékek kapják meg. Az eddig is alkalmazott színskála nem változik, a leghatékonyabb energiaosztály zöld jelzést kap, míg a legkevésbé hatékony pirosat. Mivel a hűtőt sosem kapcsolod ki, mindig fogyaszt, mindenképp érdemes egy jó energiabesorolású példányt választanod.

Zajszint és a hűtőszekrény

Vásárláskor célszerű olyan hűtőgépet választanod, ami inverteres vezérlésű, mivel ezek a típusok működnek a leghalkabban. Ezekben a kompresszor mindig a szükséges teljesítményen üzemel, ezzel ellentétben a régebbi készülékekben ki-bekapcsol, de mindig fix fordulaton üzemel, ez pedig hangosabb működéssel jár együtt. Ha a zajszint 40 decibel alatt van, az számít jónak. 

Side by Side/ Amerikai típus

Az amerikai hűtőként is emlegetett készülék előnye abban mutatkozik meg, hogy a hűtős és fagyasztó rész egymás mellett helyezkedik el, ellentétben az alul- vagy felülfagyasztós berendezésekkel. Továbbá akadnak darabok, melyek ajtaján víz- és jégadagoló található, ami rendkívül vonzó tulajdonság, hiszen így nem kell az ajtót nyitogatni, ha éppen sima vagy fagyott vízre van szükségünk.

Egyajtós

E típus sajátossága, hogy nem kap helyet benne fagyasztó, az egyajtós hűtőszekrényeket főként irodákban, szállodákban használják a mérete miatt, s nem is foglal el sok helyet emiatt.


Beépíthető hűtőszekrény

Ha beépíthető készülék mellett dönt az ember, akkor könnyebb dolga van a külcsínt tekintve, mivel nem kell a hűtő színének kiválasztásával bajlódni, mivel a beépítés miatt mindenképp passzolni fog a konyhádba az eszköz. A beépíthető hűtők hátránya abban áll, hogy körülményesebb a beüzemelésük.

Modern világ: Okos hűtőszekrény

Az okos hűtőszekrény sok praktikus funkciót kínál. Például akár mobilon keresztül is vezérelhetők, így távolról is beállítható a hűtési hőmérséklet vagy aktiválható a gyorsfagyasztási mód. Esetleges problémák esetén egyes okos hűtők öndiagnosztikát is képesek végezni, így megtudhatod a hiba okát, sőt, akár vissza is állíthatod a hűtőszekrényt az alapbeállításra. Ez nagyon hasznos tud lenni, főleg kisgyermekes családoknál.

hűtőszekrény_pic3


Az ínyencek kedvence: Borhűtőszerény

Amennyiben valódi borospincéhez illő közegben szeretnéd tárolni az ízletes borokat, javasolt egy borhűtő beszerzése. Emellett egy jó borhűtő képes biztosítani a palackok számára a megfelelő 50% feletti páratartalmat is, valamint a készülékek általában tömör ajtós vagy UV-szűrővel rendelkező üvegajtós kivitelben készülnek, így nem érik káros fényhatások a borokat. Illetve magát a borhűtőt is napfénytől védett helyen helyezd el otthonodban. A kapacitás talán a legfontosabb paraméter, amelyre figyelmet kell fordítani a borhűtő kiválasztásakor, hiszen ez az adat jelzi, hogy hány borpalack tárolható benne. Ezért mielőtt megvásárolnád a kiszemelt borhűtőt, előtte érdemes átgondolni, hogy általában hány üveg bort tartasz otthon.

Kapacitás tekintetében azonban nem csak a borhűtőt érdemes kiemelnünk, hanem a hűtők összes fajtáját. Fontos tudni, kis vagy nagy családnak lesz-e, akad benne-e hely mindenki és minden számára. Talán elsőre egy kisebb, helytakarékosabbnak tűnik, de lehet, hogy pont ezzel lesz zsúfoltabb az ember otthona. Érdemes a legcélszerűbb hűtőszekrény kiválasztása előtt alaposan átgondolni, milyen hűtőre is van szükségünk az otthonunkban.

Share this Post