A munkásszállás testközelből

A munkásszállásról nagy általánosságban, avagy a tévhiteim

 Be kell valljam, hogy pár héttel ezelőtt még nem is igazán tudtam a munkásszállás létéről, úgy egyáltalán szinte semmit. Annyi volt a teljes tudásom a témával kapcsolatban, hogy tisztában voltam azzal, hogy bizonyos gyárak vidéken fenntartanak a munkásaik számára ilyen jellegű alkalmatosságot. De hogy erre amúgy arányaiban hatalmas igény van, az igazat megvallva nem is gondoltam. A magam részéről úgy voltam vele, hogy nagyszerű, hogy létezik munkásszállás, de abszolút nem az én igényeimre vannak ezek megtervezve. Sőt rendkívül messze áll ez az opció tőlem, el sem tudtam volna olyan helyzetet képzelni, hogy valamilyen módon testközelből láthatok ilyen lehetőséget. Arra meg végképp nem voltam felkészülve, hogy ez számomra mennyire pozitív csalódást fog jelenteni.

Elöljáróban annyit mondanék, hogy mint megtudtam ezek a munkásszállók nem olyan színvonalúak, mint ahogyan azt eddig elképzeltem. Sőt messze felül haladta ez az, opció minden szkeptikus tévhitemet.

A munkásszállás igazán testközelből

Hogy, hogyan is kerültem én egy munkásszállás közelébe? – merül fel jogosan a kérdés az olvasóban. Tulajdonképpen kapcsolatokon keresztül jutottam be és szemlélhettem meg valójában azt, ami egy ilyen környezetben zajlik.

A legjobb barátnőmet kislány korom óta ismerem, nagyon közel áll hozzám mind ő, mind az egész családja. Még egy nyári táborban ismertük meg egymást és bár voltak nehézségek a barátságunk azóta is töretlen. A legnagyobb nehézség az volt, hogy nagyon nagy távolság volt köztünk ő Kecskeméti volt, én pedig Budapesti, így év közben nem igazán tudtunk találkozni, de viszont nyáron a fél évszakot lent töltöttem vele és a kedves családjával. Ahol megismertem a testvérét, akivel szintén a mai napig jó kapcsolatot ápolunk. Felmerülhet jogosan a kérdés, hogy miért is írtam mindezt le? Pontosan azért mert általa és kedves párja által, volt szerencsém betekintést nyerni a munkásszállások világába. Képzeljünk el egy végtelenül kedves fiatal párt, akiknek nem adatott meg olyan jó anyagi körülmény, hogy az önálló életüket zökkenő mentesen elkezdjék. Így pár év folyamatos véget nem érő munka, albérlet keresés és egyéb nehézségek után úgy döntöttek, hogy kezdésképpen kipróbálják a munkásszállás lehetőségét és azt az összeget ,amit itt addig meg tudnak spórolni félre teszik, hogy majd a közös jövőjükbe fektethessék. Így hát neki álltak keresni olyan munkásszállást, ami az igényeiknek a legjobban megfelelt. Míg végül felajánlottak nekik egy gyári munka lehetőséget, ahol maga a gyár, alapvetően tényleg egészen  minimális összegért biztosít egy saját működtetésű munkásszállót, ahol az alkalmazottaiknak ad lehetőséget a be költözésre, addig amíg fent áll a céggel a munkaviszony.

 Az adott munkásszállás szolgáltatásai

Számomra egészen megdöbbentő volt, hogy ez a munkásszállás nem csupán lakhatást biztosít (tényleg egészen minimális összegért), hanem még mindennapi megszervezett utazást is, a szállótól a gyár területéig. Továbbá reggelivel, ebéddel és vacsorával is ellátja az alkalmazottakat a cég. Ez pedig még mindig nem minden! Maga a környezet abszolút korrekt. Míg én valami iszonyú lepukkant, rothadó épületre számítottam ennyi pénzért, addig ez a munkásszállás egy teljesen versenyképes ingatlan. Felújított, jól felszerelt, maximálisan korszerűsített épület komplexum. Nekem talán egy jobb kollégium benyomását keltette és most ezt az abszolút pozitív értelemben értem. Maga a szobák kialakítása is nagyon meglepett engem. Ugyanis jelen esetben egy két fős szobáról beszélünk, ahol beépített egészen kicsi konyharészleg van, ahol a pár négyzetméternyi terület ellenére a szuper kialakítás végett, abszolút lehet főzni is akár. Bár erre valószínűleg a mindennapi háromszori ételadag mellett, nincsen akkora igény. Továbbá egy barátságos kis fürdőszoba is kapott helyet, ahol szintén minden lehetőség adott a normális használatra. A szobában magában két aránylag jó minőségű ágy találhat, két oldalt kis éjjeli szekrényekkel, továbbá egy nagyobb szekrény egy étkező asztal két székkel helyezkedik el a térben. Természetesen a hosszabb távon bent lakók csinosíthatják a kis lakó terüket igényük szerint.

A munkásszállás összképéről

Mindent összevetve, én őszintén szólva nagyon kellemesen csalódtam. Számomra nagyon meggyőző volt ez a látogatás, nem csupán azért mert a saját szememmel láthattam egy ilyen munkásszálló életkörülményeit, hanem azért is mert ez a kedves fiatal pár felnyitotta a szememet arra, hogy nekik ez mekkora könnyebbség és mennyit tudnak spórolni ezzel a lehetősséggel szinte nap, mint nap. Így pedig nekik is megadatik az, hogy egy saját jövőbe fektessenek bele és ne csak a napi kiadásaikat tudják fedezni a fizetésükből.

Nem vagyok azzal teljesen tisztába, hogy más munkásszállások milyen körülményekkel vannak megáldva, de egy biztos, ez a megoldás meggyőzött és minden hasonlóan nehéz helyzetben lévő fiatalnak csak ajánlani tudom ezt a perspektívát! Felejtsük el bátran a sztereotípiákat, amik a fejünkben élnek és merjünk élni ezzel a lehetőséggel is!

Share this Post