Az ittas járművezetést enyhítő körülmények

Mit kell tudnod az ittas járművezetésről?

Az ittas járművezetés Magyarország egyik elterjedt bűncselekménye, amit az ember utakon követ el. Mivel az országban jelenleg a zéró tolerancia elve érvényesül, ezért mindenféle alkohol fogyasztása tilos, mielőtt az ember a volán mögé ülne. Az ittas járművezetés kérdése azonban nem ilyen egyszerű, érdemes megismerni ennek minden árnyalatát, és persze azt is, hol kaphat az ember segítséget nem csak akkor, ha már megtörtént egy váratlan ellenőrzés, hanem akkor is, hogyha az ember függősége miatt nem képes betartani a szabályokat. 

Az ittas járművezetés megítélése

A zéró tolerancia leginkább amiatt került bevezetésre, hogy az emberek ne találgassanak, mennyi is az az alkoholmennyiség, ami után még elfogadható lenne a vezető ülésre beülni. Egy kisebb bódultság is azonban rontja az ember vezetési képességeit, lassabban reagál a bekövetkező eseményekre. Persze semmi nem biztosítja azt, hogy az ember egy esetleges balesetet meg tudott volna előzni, hogyha alkohol nélkül vezetett volna, a megítélés mégis más lesz. 

ittas-járművezetés_pic1

A mai Magyarországon az ittas járművezetés megítélése igen kedvezőtlen, akár egyetlen korty után is súlyos következményei lehetnek az ellenőrzésnek. Ezekről a büntetésekről a későbbiekben írok, azonban érdemesnek tartom azt is kifejteni, hogy milyen morális megközelítése van a történteknek. Hogyha valaki akár egyetlen egyszer is el lett kapva ilyen helyzetben, azt a környezete elítéli, felelőtlennek tartja. Sokszor az erkölcsi bizonyítványban is nyoma maradhat egy-egy kellemetlenebb esetnek. Az általános vélemény az, hogy az ittasan vezetőktől örökre vegyék el a jogosítványt, hogy még véletlenül se tudják újra elkövetni a kihágást, ezzel veszélyeztetve mások életét. A valóság azonban nem ilyen fekete-fehér, habár valóban igaza van az emberek nagy részének abban, hogy az ittas vezetés veszélyes, és hogy számos baleset és haláleset következik ennek a kihágásnak a keretein belül. 

Sokszor azonban egészen kevés alkohol elfogyasztásáról van szó, máskor a vezetők azt hiszik, hogy a szervezetük már feldolgozta a szeszt, és nyugodtan ülhetnek autóba, a szonda mégis megszólal. Ilyen félreértések és kellemetlenségek akárkivel előfordulhatnak. Hogyha az ember alkoholmentes italt rendelt, de alkoholos változatot kapott, talán észre sem veszi a különbséget. És persze a függőségi helyzet is igen komoly az országban, a felnőtt lakosság jelentős százaléka érzi úgy, hogy nem tud eltölteni egy átlagos napot valamilyen ital fogyasztása nélkül. Hiába várja meg az ember az estét ezzel a tevékenységével, egyszerűen elképzelhető, hogy a vonatkésés miatt három várossal odébb ragadt gyerekért kell menni, vagy hirtelen a sürgősségire kell szaladnia az embernek, esetleg elfelejtett valamit a boltból, ami nélkül nem tud másnap elindulni a munkába hajnalban. Ha felelősségteljesen élünk, akkor is kerülhetünk felelősségtelen helyzetbe. A függőségi esetek pedig egy teljesen más kategória, ahol sok esetben az alkohol az igazi bűnös, nem az ember. 

Az ittas járművezetésért járó büntetés

Az ittas járművezetés konkrétuma azonban nem a legalacsonyabb véralkoholszintnél kezdődik. Az ittas állapot 0,25mg/l ezrelék levegőalkohol koncentrációtól és 0,5g/l véralkoholszinttől számítandó hivatalosan. Az értékek elérése azonban nem olyan nehéz, mint azt az ember esetleg gondolná. Mire is számíthatunk ezen értékek felett?

ittas-járművezetés_pic3

Először is, elveszik a vezetői engedélyt a helyszínen. A legközelebbi időpont, amikor ezt visszakaphatja az ember ittas járművezetés esetén, az egy hónap, ennél azonban hosszabb időtartamra kell sajnos számítanunk, hogyha nagyobb a kihágás, vagy esetleg valamilyen ellenállást tanúsítunk. Sokszor azonban az egyetlen, ami ilyen helyzetben igen nagy változást jelent, az az ügyvéd jelenléte. Ebből látják a kapitányságon is, hogy az ember komolyan veszi az ügyet. Azonban a jogi személy segítsége nem csak ebben a büntetésben jelenthet komoly segítséget, hanem számos esetben jó döntés lehet. Hogyha pénzbírságot is kell fizetnünk, akkor mindenképpen ajánlom ennek a lefaragásához. Nem, itt nem néhány tízezer vagy ezer forintról van szó, hanem kemény összegekről, amiket senki sem szívesen ad ki a kezéből, vagy egyszerűen csak nem tud. 

Az ittas járművezetésért járó büntetések enyhítésében egy védőügyvéd jelenléte perdöntő hatású lehet. Előfordulhat, hogy az ember valamilyen képzésre is lenne kötelezve, amely ügyvéd segítségével talán mégsem válik azzá. Az eltiltás tekintetében sok sofőrnek megnyugvást jelenthet, hogyha az enyhítés segítségével a munkájukat biztosító kategória nem kerül eltiltásra. Ehhez persze arra is szükség van, hogy ne pont ezzel az engedéllyel történjen a kihágás, így az ember munkahelye biztos marad. A büntetőpontoktól azonban ennél nehezebb a csökkentés, és bizony akkor is elveszíthetünk egy vezetői engedélyt, hogyha a pontok meghaladják az éppen törvényben lévő hatályt. Gyorsabban gyűlnek ezek, mint azt az ember sokszor gondolná, így érdemes lehet odafigyelni arra, mikor is ülünk be a volán mögé, még akkor is, hogyha tudja, hogy egy ittas járművezetési ügy esetén az ügyvéd jelenléte sokat segíthet. 

Share this Post