Milyen a jó száraz kutyatáp?

Száraz kutyatáp vagy nedves kutyatáp?

A kutyatartók közt számtalan életre szóló harc dúl olyan véleménykülönbözősége okán, amit a kutyakedvelők közösségén túl senki sem ért igazán, miért is olyan fontos ez. Ezek közül az egyik nagy kérdés, hogy a nedves vagy száraz kutyatáp való-e leginkább kedvencünknek? Egy biztos, abban minden kutyatartó egyezik, hogy határozott elképzelése van arról, mi az ő kutyájának a jó. És ami az ő kutyájának jó, mások kutyájának is az kell legyen, tehát az ő tapasztalatai kivetíthetőek az egész kutyatársadalomra és közvetetten tehát a gazdikra is. Röviden szólva minden más gazdi helikopter.

Ez persze nagyrészt túlzás, de tény, hogy a száraz kutyatáp kérdés megosztja a kutyatartókat. Állatorvosok leginkább a kettős használatot javasolják, de ennél sokkal hangsúlyosabb az etetés rendszeressége, adott időnként történő ismétlése és a kunyizás megszüntetése. E téren pedig a gazdik hallgatnak igen nagyon mélyen. Szóval adhatunk bátran száraztápot a blökinek, de milyet? Mi a jó neki és mi a jó a mi pénztárcánknak?

A száraz kutyatáp teszt

Ha rákeresünk, hogy ugyan milyen száraz kutyatáp való is az én kutyámnak, biztosan előbb utóbb belebotlunk egy száraz kutyatáp tesztbe. Ezt én mindig is egy kicsit nagyképű elnevezésnek tartottam, mert általában elég hiányos ezeknek a teszteknek a feltételrendszere. Rendre arról van szó, hogy a gazdik vesznek mondjuk három féle kutyatápot, szépen kiteszik egy-egy tálba és ráeresztik a kutyájukat. A kutya meg annak rendje módja szerint elkezdi A-nál porszívózni, C-re már alig jut a bendőből és attól függően, hogy az utolsó mennyire fincsi, vagy benyomja még azt is a gyomra helyén tátongó fekete lyukba, vagy inkább ledől szuszogni. Hogy ezután szegény párának a széklete milyen lesz, most ne firtassuk. Csak adjunk neki sok vizet.

Na most az ilyen száraz kutyatáp tesztek eszméletlenül félrevezetőek. Azzal most nem is jövök, hogy hány mennyi táp maradt ki a rostából, vagy, hogy mennyiben is logikus azt feltételezni, hogy a kutya majd pont azt puszilja be elsőként, ami a legfinomabb – ugyan, egyáltalán nem azt, amit elsőként meglátott – vagy mennyiben bonyolódik az egyenlet ott, ahol egyszerre két kutyát is ráengednek erre a borzalomra.

Nem, beszéljünk inkább arról, hogy a kutyák vajon tényleg azt választanák, ami nekik a legjobb? Tegyük szívünkre a kezünket. A kutyatáp mérőpohár létezne egyáltalán, ha a kutya döntene? Nem, pukkadásig zabálná magát minden nap. És ha ő menne a boltba a mi pénzünkön, chipszet és csokit venne, függetlenül attól, hogy a csokoládé némely esetekben halálos is lehet számukra. Mégis megvenné és fel is falná. Tényleg rá akarjuk bízni a döntést?

Száraz kutyatáp rendelés olcsón

Ha nem a kutya ízlésére bízzuk az alapdöntést, akkor nézzük a mi oldalunkról a kérdést: legyen gazdaságos. Mindenki odavan a nagy kiszerelésű kutyatáp akciókért, hiszen így sokkal olcsóbban kijövünk. De vajon mindig a legolcsóbb lesz a leginkább tápláló a kedvenceink számára? Ez sem igazán valószínű. Emberi kajánál is tudhatjuk, hogy az ár és a minőség között, ha nem is teljesen egyenesen arányos a kapcsolat, de azért valami közül csak van egymáshoz. Hasonló a helyzet a száraz kutyatápok esetében is. Úgyhogy ne legyen az a kiindulópont, hogy minél olcsóbb, nézzünk inkább a tápok minőségét: https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL_Szaraz_kutyatap-13.

A száraz kutyatáp fine dining-ja a brit kutyatáp

Időről időre jön egy új mánia, ami váltig állítja, hogy nála egészségesebb dolgot még életedben nem adtál a kutyádnak. A száraz kutyatáp kínálatban pár éve felütötte a fejét a brit kutyakaja – mintha bizony a britek nemzeti eledele lenne a száraztáp – aminél szebbet, jobbat még sosem falatozott buksi. Hát ez vagy így van, vagy nem, de, hogy te egy vagyont fizetsz érte, az is biztos. És persze gondolhatnánk, hogy ami ilyen drága, biztosan minőségi, de ez sem feltétlenül igaz. Sajnos van, hogy taktikából áraznak fel, mert ha egy márka eléggé úgy csinál, mint ami kiváló, a laikus meg nem különbözteti a valóban kiválótól. Ez a hátulütője a nagy piacnak.

Akkor most, hogy válasszak száraz kutyatápot?

Nem fog tetszeni a válasz. Szánd rá az időt és gondolkodj. Napjainkban ezek nem divatos dolgok, mert rohan az idő, huszonegyedik század, neked ez jár, kész legyen minden, még az is, amit kidobok. Hát, a kutyád egyedi, egyedi igényekkel, és egyedi ízléssel, a te anyagi helyzetedről nem is beszélve.

Először is nézd meg az összetevőket. Ha kicsit szűkíteni akarod a kört, kérj segítséget az állatorvosodtól, de alapvetően azt, ahol a táp fele búzakorpa, már hajítsd is a hátad mögé. Kell a Fifikének némi növény, de egyrészt az legyen nyersrost, másfelől nem fele-fele arányban. Ha megnézted az összetevőket, szűkítheted a kört a pénztárcád kedvére. Hidd el, gyanúsan olcsót jó összetevőkkel nem fogsz találni. És ezen belül pedig megkeresheted azt az indoor, senior, kistestű konkrétumot, amivel a gyártók ki akarják szúrni az ebtartók szemét manapság a csirkés, májas, vadas vonal helyett. Válassz egy kis kiszerelést. Vidd haza, kóstoltasd meg. Megette? Jó. Még ne örülj. Várd meg, hogy ki is jöjjön belőle. Ha a széklet normális, akkor ez egy mindkettőtöknek jó kutyakaja. De lehet, hogy egy másik kutya száraztáp még inkább ízleni fog neki. Úgyhogy próbálj ki egy másik ízt vagy márkát is. Ettől egyfelől változatos lesz a kutyád étrendje, másfelől hónapok, tán évek múltán te is biztosan tudni fogod, mi a megfelelő mindkettőtöknek.

Share this Post