Október – a látás hónapja

Mit is takar a látás hónapja?

Már régóta el akartunk menni megnézetni a szemünket a biztonság kedvéért? Vagy éppen a címet látva jutott eszünkbe ez a lehetőség? Az október erre a tökéletes hónap, ugyanis a Magyar Optikus Ipartestület, a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében most egy hónapig több száz hazai optikában vizsgáltathatjuk meg ingyenesen a szemünket, illetve nagy kedvezmények várják az érdeklődőket az említett helyeken a látás hónapja kezdeményezés keretein belül.

Miért jó kezdeményezés a látás hónapja?  

A szemünk világának megőrzése igen fontos. Elsődleges érzékszervünk a szemünk, gondoljunk csak bele, milyen rossz és kényelmetlen is sötétben kutatni valami után vagy akár csak egyik szobából eljutni a másikig. Emellett a másik érzékszervek működését is tudatosítja és kiegészíti. Ha csak azt a példát vesszük, milyen másképp zajlik egy telefonbeszélgetés és egy személyes eszmecsere, máris rájövünk, milyen fontos szerep jut a szemünknek. Tudunk olvasni a nonverbális kommunikáció jeleiből, a testbeszédből, a mimikából. Az ételt is finomabbnak érezzük, ha szépen megterítve tálalják elénk. Ezek persze csak a kevésbé nyilvánvaló okok, miért érdemes vigyáznunk a látásunkra.

Nem kell nagyon rossznak lennie a szemünknek sem ahhoz, hogy az életminőségünket nagyban befolyásolja. Elég csupán, ha egy kicsit látunk rosszul, máris rengeteg problémába ütközhetünk. Egy újság vagy könyv olvasása lehet, hogy régen nem tűnt nagy feladatnak, ha azonban a látásunk már nem az igazi, a szemünknek erőlködnie kell. A koncentrálás pedig hamar kimeríti az agyat, pedig lehet, hogy éppen pihenésképp olvasnánk valami izgalmasat. A sok koncentráció pedig fejfájáshoz és kimerültséghez vezethet. Éppen ezért érdemes valamilyen látásjavító megoldást tanulnunk, amihez bizony az első lépés egy optikus vagy szemorvos meglátogatása. Ezért olyan jó kezdeményezés a látás hónapja, hiszen a megfelelő, minőségi képi világ mindenkinek jár, októberben pedig térítésmentesen nézethetjük meg a szemünket a kijelölt üzletekben.

Miért előnyös a látás hónapján részt venni?

Akár érzékelhetően rossz a szemünk, akár csak biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden rendben a látószervünkkel, érdemes ellátogatni valamelyik optikába októberben a látás hónapjára. Ha például autóvezetést szeretnénk tanulni, oda mindenképpen kell majd egy szemvizsgálat, amennyiben pedig gond van a látásunkkal, szemüveg vagy kontaktlencse is. Ideje tehát időben felkészülni erre, még mielőtt beiratkoznánk a tanfolyamra.

Ősszel pedig megkezdődik az iskola is, októberre sok gyerek jöhetett rá, hogy a régen tökéletesen látott tábla mostanra homályossá vált a számukra. Tizennégy év alatti gyermekünket ugyan először szemészhez kell elvinnünk, mielőtt meglátogatnánk egy optikát, mégis érdemest még ezt az utazást is októberben megtenni, hiszen az ingyenes látásvizsgálat mellett, akár 30-40 százalékkal olcsóbban juthatunk keretekhez a látás hónapján.

Egy szemüveg persze nem kétforintos kiadás, mégis megéri hosszútávon befektetni egybe. Az optikában nem csak a látásunk vizsgálatában fognak segítségünkre lenni a kollégák, de segíthetnek a megfelelő keret kiválasztásában is, de akár mi is szétnézhetünk már most az interneten, például itt: https://eoptika.hu/optika/latas-honapja.html. Fontos, hogy beállítsuk a szemüveg orrát, mielőtt hazavinnénk, hiszen senki nem akar ferde szemüveget hordani. Illetve a keret minősége is fontos. Gyereknek célszerűbb masszívabb, kevésbé könnyen eltörhető darabokat választani, hiszen ők nem tudnak még úgy figyelni a törékeny kiegészítőre, ahogyan a felnőttek. Érdemesebb tehát egy nem túl vékony szárú példányt választani.

Ha pedig megvan a tökéletes kiegészítő, hallgassuk meg, mit ajánl az optikus. Vehetünk rögtön egy tokot is a szemüveghez, hiszen azt majd mindig magunknál kell tartanunk. Nem minden lencse tisztítható papír alapú kendőkkel sem, úgyhogy egy kifejezetten erre a célra készült törlőkendőt is beszerezhetünk már a szemüveggel együtt a látás hónapján.

Milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a látás hónapján?

A 2005 óta tartó kezdeményezés a látáshoz való alapvető jogot és igényt igyekszik kielégíteni. Ez az optikák és a szemorvosok elsődleges célja is, éppen ezért csatlakozott számos budapesti és vidéki optika is a rendezvényhez. A látás hónapján ingyenes vizsgáltathatjuk meg a szemünk állapotát, csupán arra figyeljünk, hogy az időpontkérésről ne feledkezzünk meg, hiszen rendkívül sokan szeretnének októberben menni az optikákba. Így tehát a foglalás után nincs is más dolgunk, mint meglátogatni az adott optikát, ahol a szemünk vizsgálata mellett még akciók is várnak minket, ha valóban szükségünk lesz a látásjavításra. A látás hónapja emellett remek alkalmat biztosít az évente-kétévente esedékes látásvizsgálathoz is, amely a megfelelő egészségtudatos élet részének tekinthető, akárcsak a többi szűrővizsgálat. Ne feledjük, nem kell feltétlenül érzékelnünk a szemünk romlását ahhoz, hogy valamilyen kezdődő probléma merüljön fel. Ne várjuk meg, amíg már nem látjuk rendesen a boltok feliratait vagy a feliratos filmeket, a következő mozizásra már szemüvegben üljünk be a hunyorgás helyett.

Share this Post