A beltéri LED szalag felhasználása

A beltéri LED szalag, mint dekorációs elem

Sokféleképpen dekorálhatjuk ki az otthonunkat. Könyvespolcokkal, tapétákkal, falfestékekkel, képekkel és különböző párnákkal tehetjük szebbé és otthonosabbá az összképet. Ha azonban valami különlegesre vagy extrémebbre vágyunk, hogy igazi amerikai filmhez illő lakást építsünk magunk köré, akkor bizony kicsit jobban meg kell mozgatnunk a fantáziánkat. Esetleg néhány virág, vagy akvárium is a szoba díszítésére szolgálhat, de talán ennél is fantáziadúsabb lehet egy szép hangulatvilágítás beépítése. Erre remek ötlet a beltéri LED szalag felhasználása.

Miért válasszuk a beltéri LED szalagot?

A dekorációs eszköz elsősorban energiatakarékos, ami nagy előnye a legtöbb hangulatvilágítással szemben. Hiszen ki akarna egy hangulatos fényért közel dupla annyi villanyszámlát fizetni, mint korábban? Másrészt, amiatt sem kell aggódnunk, hogy maga a szalag kiüríti majd a pénztárcánkat, hiszen a termék métere néhány száz forintnál nem kerül többe. Emellett a szalag felhelyezése is egyszerű, hiszen öntapadós, így csak egy sima felületet kell számára találnunk, amelyre ráragaszthatjuk. Továbbá nem csak egyszerű, fehér fényekkel emelheti ki a helyiséget, RGB LED szalagok is kaphatóak, amelyek a színpaletta megannyi színét képesek előállítani, így tényleg semmi akadálya annak, hogy ne ezt a dekorációs fényt válasszuk.

Hogyan használhatjuk a beltéri LED szalagot?

Leginkább a szobák egy bizonyos pontjának, helyének kiemelésére használhatjuk ezeket a fényeket. Remek választás lehet például egy kedvenc képünk köré tenni, akár egyenesen a keretbe építve, de ha esetleg a polcunkat vagy a könyveinket szeretnénk a középpontba helyezni, arra is kiváló megoldás lehet a LED szalag. A betöltendő funkciónak megfelelően válaszhatunk hideg, fehér fényű darabokat, illetve sárgás, meleg hangulatúakat is a színes darabok mellett. Válogathatunk lányos pink, élénkpiros és kék színek közül is.

A beltéri LED szalag választásakor a sok különböző számsor és jelölés se ijesszen el minket, hiszen ezek feloldása igen egyszerű. A négyjegyű számok (3528, 2835, 2215) milliméterben jelölik a LED szalag méretét. Így tehát a 3528-as kódszám nem mást jelent, minthogy a szalagunk 3,5mmx2,8mm. Természetesen, minél nagyobb darabot választunk, a beltéri LED szalag fénye úgy lesz annál erősebb, hiszen ezek a fények csupán igen nagy mennyiségben lennének képesek rendesen megvilágítani a helyiséget, de akkor sem olyan szinten, hogy amellett olvasni vagy írni tudjunk.

A helyes tápegység megtalálásához azonban már egy kis matematikára lesz szükségünk. Egyébként talán a leginkább érdemes, ha rögtön megadott hosszúságú szalagot választunk, amihez mellékelnek tápegységet is, így nem kell ezzel vesződnünk. Amennyiben azonban nincs ilyen lehetőségünk ahhoz a mérethez, amit mi szeretnénk elérni, akkor mégis csak számolgatnunk kell. A termék adatai közt tehát meg kell keresnünk a szalag méterenkénti fogyasztását, majd kiszámolni, hány Watt lesz az összefogyasztás az összes méterre, majd ehhez megfelelően olyan tápegységet választani, amit ez a fogyasztás nyolcvan-nyolcvanöt százalékban terhel le.

Ezenkívül ügyelnünk kell arra is, hogyha napi több órában használjuk majd ezt a világítást, kell-e hűtés a szalagnak, hiszen mint minden fényforrás, ez is hőt termel, ami veszélyes lehet, ha nem gondoskodunk róla megfelelően.

Hogyan néz ki a beltéri LED szalag?

Az elődjeivel ellentétben, a beltéri LED szalag már nem egy henger alakú csőként elképzelendő, sokkal inkább egy számítógép alaplapjára hasonlít, tehát egy keskeny, lapos áramlapra felforrasztott fényforrásra gondoljunk. Eleinte barnás színben volt elérhető, amely főleg azt a célt szolgálta, hogy valami mögé elrejtve legyen feltapasztva. Ilyen esetben maga a szalag láthatatlan volt a külső szemlélő számára, és csupán a fényforrások látszottak a külvilág felé. Azonban ma már kapható fehér színben is az áramköri lap, ami akár takarás nélkül is bátran kiragasztható a szobánk dekorációjaként.

Emellett a beltéri LED szalag flexibilis is, tehát könnyen hajlítható akár igen kicsi szögben is, így gyakorlatilag bármilyen tárgy felszínének alakját fel tudja venni, ahová tapasztani szeretnénk majd. Nem csak belső térben kiváló dekorációs eszköz emiatt, de bátran használjuk a házon kívül is. A szalag öntapadó hátulja gyakorlatilag képes műanyagon, fán, üvegen, alumíniumon és még számtalan felületen megtapadni.

A fehér fényű beltéri LED szalagok

Ha a színes fények helyett mégis a klasszikus, elegáns fehér dekorációs világítást használnánk, máris három lehetőségünk van, hiszen a különböző gyártási technológiáknak köszönhetően különböző színhőmérsékletekben elérhetőek a szalagok. Ilyen a meleg fehér fény, ami a klasszikus wolfram szálas égő kissé sárgás, hangulatos fényét adja vissza. Második változata a természetes fehér fény, amely még egy kissé sárgás, de szinte majdnem fehér fény. Valahol a hideg és a meleg fény közötti skálán foglal helyett, éppen ezért ez a változat örvend a legnagyobb népszerűségnek. Utolsóként pedig a hideg fehér fényről beszélhetünk, amely kékesfehér fénnyel képes megvilágítani a szobánkat.

Share this Post