Homoktövis, a hétköznapi csodanövény

A sokoldalú homoktövis

Remélem, hogy senkinek sem cseng ismeretlenül napjaink egyik legértékesebb gyógynövényének, a homoktövisnek a neve, amit érdemesen rendszeresen fogyasztani. Itt nem kizárólag a téli időszakra gondolok, amikor eleve hajlamosabbak vagyunk a különböző megbetegedésekre, hanem az évünk bármely szakaszában bevethető és ajánlott is az alkalmazása.

A homoktövissel Magyarországon is találkozhatunk. A Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Azt azonban gyorsan hozzá kell tennem, hogy eredetileg a Himalája lejtőin és főként Ázsiában termő növény, ami mára már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon, ártéri területeken, folyó- és patakhordalékokon, illetve a sziklákon, hegyvidékeken is (Alpok, Kaukázus). A homoktövis Magyarországon védett növény.

A homoktövis egészségügyi hatásai

A homoktövis igen széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. Mint azt korábban említettem, gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet.

Legfontosabb egészségügyi hatásai:

 • C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen

Ezt a tulajdonságát különösen azon nőtársaim figyelmébe ajánlom, akik életükben egyszer ápoltak már náthás férfit… Na, igen. Én is csak egyszer. Nem is részletezném inkább. A lényeg a lényeg. A párom azóta rendszeresen szedi, az általam előirt homoktövis adagot.

 • késlelteti az öregedési folyamatot

Hölgyeim! Ha valaki esetleg meg szeretne felelni botox és egyéb durva beavatkozás nélkül is a mai fogyasztói társadalomnak… Ami nem tűri az öregedést és a megjavítandó dolgok látványát. (VEGYÉ’ MÁR HELYETTE ÚJAT ÖREG!) Megsúgom, ez a „módszer” bizony egy kicsit olcsóbb, mint kés alá feküdni. Ami pedig még lényegesebb, hogy ha ezt a módját választjuk vonásaink minél tovább tartó „konzerválásának” akkor nem szükséges hazudni róla. Furcsa nem? Elvárják, hogy ránctalan és üde legyél, de elutasítják, ha beszélnél arról hogyan is sikerült ilyennek maradnod.

 • növeli a szervezet ellenálló képességét

Bár én korábban a vattapamacsokra esküdtem, legalábbis gyorsan betömködtem velük a füleimet, ha Eulália néni szembejött a gangon és már megint elkezdett panaszkodni a „mocskosszájú fiatalokról” és a „büdös ringyóról az első emelet ötben, aki telebagózza ezt az egész gyönyörű panelt”. Mostanában azonban már pamacs nélkül is szelíd mosollyal az arcomon képe vagyok végighallgatni kétszázadszorra is ugyanazt a sirámát, amit már olyan előzékenyen megosztott velem a korábbi százkilencvenkilenc alkalommal is. Hogy honnan is a buddhai nyugalmam? Nem másnak köszönhetem, mint a homoktövisnek, ami a borzolt idegeimet is ellenállóbbá tette.

 • véd különböző fertőzések ellen

Csak annyit írnék le… Azt is csak suttogva: Koronavírus

 • segít a legyengülésben, erősítő hatású

Az ember végre kihívhatja a saját bátyját is egy jó szkander-meccsre. (Mondjuk én így is vesztettem, de legalább… Öhm… Kisebb különbséggel, na.)

 • javítja az általános egészségügyi állapotot

Lesz időnk újraírni a végrendeletünket, mikor rokonaink közelgő halálunk biztos tudatában elkezdenének pimaszkodni velünk. Ugye jól érzem, hogy mindenki kedvet kapott egy kis homoktövishez?

Muszáj ismételnem magam. Előre is bocsánat. KORONAVÍRUS!!!

 • fokozza az anyagcserét, így segít az ideális testsúly megtartásában

Azért mielőtt bevennénk, mindig ajánlatos fejben végigvenni a legrövidebb útvonalat a legközelebbi árnyékszék felé. (Hölgyeknek a google maps használata is megengedett nem csak az agymunka, vagy esetleg egy férfi, aki hajlandó elvezetni őket a kívánt ponthoz. Igen én is szabásmintának látom a térképeket. Gyanítom, hogy nem vagyok ezzel egyedül.)

 • csökkenti a vércukorszintet

A homoktövis hathatós alkalmazása

Ennek nyomán cuppant le Edward Cullen is Belláról, csak erre kevesen emlékeznek a könyvből. Pedig mindenki előtt világos, hogy aggasztóan édesszájú, ha képes az eperillatú samponra gerjedni. Fuájj!

 • védi a májat

Ne feledkezzetek el alkoholista rokonaitokról sem. Nemsokára Húsvét! Csak mondom.

 • kedvezően hat a gyomorra

Na, azért ez nem jelenti azt, hogy „büntetlenül” láthatunk neki egy jó kis olajban tocsogó lángosnak éjfél körül. Segít a homoktövis, de azért nem helyettesíteni a józan észt.

 • lassítja az érelmeszesedést

Éljen! Éljen!

 • gátolja a hajhullást

Rapunzel is szedett homoktövist és aztán, hogy bevonzotta a legjobb csávót az egész vidéken mi? Bár ez sem annyira ismert tény, de homoktövis nélkül szegény srác a torony feléig sem jutott volna.

 • gyógyítja a sebeket

Ez kicsit még nekem is ködös, hogy pontosan milyen sebeket gyógyít, de a léleknek és szívnek is egyaránt jót tesz. Azt gondolom. Csuda szerencsés az, aki homoktövist szedhet. Ezért javaslom mindenkinek, aki még él és olvassa ezt, hogy ne hagyjon ki egy ilyen remek lehetőséget. Húzzon cipőt és irány a legközelebbi bolt! Külön előnye, hogy már maga a termék megvásárlása is ráveszi az embert egy könnyed mozgásra. Magam pedig szinte el sem merem képzelni, hogy a jövő még mennyi meglepetést tartogathat! Mi van, ha egyszer brit tudósok kezdik el vizsgálni a homoktövis jótékony hatásait?

Attól kezdve talán még több előnyös tulajdonságát élvezhetjük a homoktövisnek.

Share this Post